Even geduld...

Ben je op zoek naar ruige landschappen, vriendelijke bevolking en magie? Rij, fiets of wandel de Ring of Kerry en ontrafel het geheim van de aantrekkingskracht van Ierland zodra het weer mag en kan.

Vanaf Amsterdam vlieg ik naar het Ierse Cork. Daar boven in de lucht voelde ik een onverklaarbare aantrekkingskracht naar mijn eindbestemming. Zo sterk dat die zich niet liet onderdrukken door de grijze wolken die bij aankomst zwaar boven de groene heuvels hangen. Ierland; het land van de eeuwig durende regen, rood bebaarde mannen en tonnen vol whiskey blijft aantrekkelijk, weer of geen weer.

De charme van Ierland

Thuis heb ik een man met prachtig zwart (en een beetje grijs..) haar. En whiskey is niet echt mijn cup of tea. Waar komt dan deze onverklaarbare aantrekkingskracht vandaan? Zijn het misschien Keltische roots waar ik niks van af weet? (Ik heb tenslotte 2 prachtige zusjes met rood haar). Of is het mijn voorliefde voor dikke wollen truien en cosy avonden bij het haardvuur? De rondreis die ik maak door het zuiden van Ierland is één grote zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Want, terwijl we verdwalen op de hobbelige wegen van de Ring of Kerry, kom ik er al snel achter dat naast de felgekleurde huizen in de sfeervolle dorpen, de eindeloos groene heuvels vol met schapen en de opzwepende muziek in de pubs, er meer is. Iets geheimzinnigs wat het prachtig ruige landschap een magische gloed geeft.

The Ring of Kerry

De Ring of Kerry is één van de bekendste rondreizen door Ierland, in het hart van County Kerry. Als kers op de taart pak je op deze route ook een gedeelte van de kust langs de Atlantische oceaan mee. Dit gedeelte van de route heet de Skellig Ring en is door de Lonely Planet uitgeroepen tot ‘Best in Travel 2017’. En dat is niet zo gek. In dit kleine stukje Ierland vind je alles wat dit prachtige land te bieden heeft.

Hoewel dit Ierse pareltje ‘the WILD Atlantic Way’ wordt genoemd, adviseer ik het lekker rustig aan te doen. Rijd, fiets of wandel rustig over de bumpy roads en neem de tijd om te mijmeren op de witte stranden van Ballinskelligs. Of neem, onder het genot van een Irish coffee, alle bedrijvigheid in de kleurrijke haven van Portmagee in je op. Historie en traditie vloeien naadloos over in het hier en nu. Je hebt geen groot inlevingsvermogen nodig om je voor te kunnen stellen dat niet alleen het landschap, maar ook het leven, in Ierland een ruw randje had en nog steeds wel een beetje heeft.

UNESCO Werelderfgoed Skellig Micheal

Het prachtige Skellig Micheal bijvoorbeeld; nu het decor van een bekende Star Wars film en honderden pelgrims en toeristen. Maar eens een toevluchtsoord van monniken die op dit randje van de wereld weer en wind trotseerden om er een prachtig klooster te bouwen. Deze adembenemende rots in het midden van de oceaan staat terecht op de Unesco Wereld erfgoedlijst en is het bezoeken meer dan waard. En hoewel op Ballinskelligs beach vele jaren geleden de trans Atlantische kabel (voorloper van het internet) aan land kwam, is je WiFI verbinding wel het laatste waar je hier aan denkt. Zwervend langs de stranden en tussen de overblijfselen van eeuwenoude kerken, kastelen en prachtig overwoekerde begraafplaatsen is het verwondering wat de boventoon voert.

Gastvrijheid en traditie in Ierland

Is je interesse gewekt en wil je meer weten? Het is niet moeilijk om een vrijwilliger te vinden die je graag alles verteld. Ieren zijn trots en doen graag in geuren en kleuren hun verhaal over het leven van toen en nu. Een visser laat tussen de bedrijven door weten dat hij de heerlijkste oesters en garnalen in houten kratten de haven binnensleept. (Ja echt! Ierland heeft een verrassend goede keuken). En ook hij heeft zo’n prachtige Ierse wollen trui aan. Gebreid in de traditionele steken van zijn familie. Iedere vissersfamilie heeft zo zijn eigen steek. Familie is belangrijk in Ierland, vertelt hij. Een kunstenaar die voor zijn galerie geniet van een kopje koffie, en het uitzicht over zee, vertelt over de creatieve wind die hem, en ooit ook Charly Chaplin, naar het levendige plaatsje Waterville heeft gevoerd. Deze wind waait nog steeds en is het beste te voelen tijdens de festivals die hier jaarlijks gehouden worden. In één van de vele cosy pubs, bijkomend van dit alles, word ik getrakteerd op fantastische folklore sounds van muzikale locals. Een pint Guinness en de opzwepende muziek zorgen ervoor dat het onmogelijk is om stil te blijven zitten en laten je de natgeregende kleren snel vergeten. Tegelijkertijd kom je er ook achter dat deze vrolijke Ierse traditie ooit pure noodzaak was om het harde leven vol te kunnen houden.

Whiskey is the answer

Tijdens de rondreis over de Ring of Kerry spiek ik nieuwsgierig over de muurtjes van gestapelde stenen naar de rotsachtige kliffen, ruige zee en glooiende heuvels op zoek naar wat Ierland nou echt zo bijzonder maakt. Ik leer van de hartelijke Ieren over hun doorzettingsvermogen en kracht en zie hoe het leven hier hard en koud als wel zacht en warm tegelijk is. Eigenlijk het gevoel wat je hebt na een slokje whiskey… het is ‘smooth with a slow burn’. En daar was het antwoord! Het Ierse woord voor whiskey is ‘Uisce beatha’ wat zoveel betekent als Water of Life. En dat is de magie van Ierland; de rijke historie en tradities gevormd door een woelig verleden. En het prachtige landschap, wat soms aanvoelt als de middle of nowhere, is voor de Ieren the centre of de universe. Al dat moois wordt met veel levensvreugde en kracht tot op de dag van vandaag met liefde in ere gehouden. Weliswaar geholpen door zo nu en dan een slokje whiskey, want dat is tenslotte hun vloeibare zonneschijn.

Praktische informatie voor de Ring of Kerry:

Overnachten: Ik sliep in het Moorings hotel in Portmagee. Dit cosy hotel, met verzorgde kamers, is de ideale basis om de Skellig Ring te ontdekken. Vanuit de haven voor het hotel vertrekken de boten naar Skellig Micheal. Reserveer een plekje in één van de boten want er mogen per dag maar een beperkt aantal mensen het eiland op. Uitvaren is weersafhankelijk. Mocht het niet door gaan dan is er in de omgeving genoeg te doen. Het hotel heeft ook een goed restaurant en een gezellige pub waar 4 keer per week live muziek is.
Hoe kom je er? Aer Lingus vliegt van Amsterdam naar Cork.

Meer lezen? Bezoek de website van Tourism Ireland

Spelfoutje? Nee, ik heb Whiskey niet verkeerd geschreven. De Ieren distantiëren zich graag en veelvuldig van Groot Brittannië. Het is zelfs zo erg dat ze besloten hebben een E toe te voegen aan het woord Whisky zodat men weet waar de ‘echte’ whiskey vandaan komt.

Nieuwsgierig naar Noord-Ierland? Lees snel hier verder

(Fotografie: Tourism Ireland en Jorieke Arntz)