Even geduld...

Mama, ik geef 9,9” zei de jongste zoon. “9,9 wat?” vroeg ik hem. “Wel, 9,9 op 10… als er ook internet zou zijn in dit huisje, dan kreeg het van mij 10 op 10”.

Ik schrijf deze gastblogpost voor Marleen gezeten in een makkelijke fauteuil met Iggy Pop op de achtergrond -manlief heeft de CD collectie hier ter plaatse ontdekt- én met zicht op de uitgestrekte bossen van de Duitse Vulkaaneifel. Doel van deze vijf dagen? Vooral tot rust komen na een paar hectische weken van werk dat nooit gedaan raakt, van een huishouden dat nooit aan de kant raakt, van veel te veel dingen en veel te weinig tijd. Tot rust komen dat kan ik best op een plek, een mooie plek in een rustige omgeving. En zeg nu zelf, zou u in dit pareltje ook niet tot rust komen?

De zoektocht naar vakantiehuisjes

Waar anderen postzegels of bierviltjes verzamelen, verzamel ik mooie vakantiehuisjes. Ik plak/pin ze netjes in één van mijn Pinterest borden, volop beseffend dat ons leven te kort is om al deze prachtplekjes te bezoeken en er te verblijven. Het idee dat wat ik vind anderen tot inspiratie kan zijn, geeft me al genoeg voldoening. Waar mijn verzamelwoede vandaan komt? Geen idee, maar ik herinner me wel dat onze zoektocht naar een tof vakantiehuisje in Denemarken niet zonder slag of stoot ging. Het gros van de vakantiehuizen die het wereldwijde web me presenteerde, waren donkere kamers met aftands meubilair. Niet meteen iets om vrolijk van te worden en zeker geen Deens design. Toen ik dan uiteindelijk toch een huisje vond dat me wel aanstond was het meteen liefde op het eerste gezicht. Manlief en de zonen waren makkelijk te overtuigen (of om te kopen met een extra week aan de Westkust met zwembad in de buurt en een bezoekje aan Legoland).

Ondertussen is het een gewoonte geworden: wanneer anderen op een donkere herfstavond voor de buis hangen, speur ik het internet af op zoek naar mooie vakantiehuizen om instant bij weg te dromen. Inspiratie vind ik op Pinterest (ik heb er de pinners al gevonden die mijn verzamelwoede delen), op vakantiesites als Homeaway, Urlaubsarchitektur, Bijzonder Plekje…. en gewone vakantiehuisverhuursites waar je heel af en toe ook een pareltje tegenkomt.

Vakanties worden bij ons dan ook op een heel aparte manier gepland: Samen beslissen we naar welk land we gaan, dan maak ik een shortlist van de huisjes die ik daar wel eens in het echt wil aandoen, dan pas kijk ik of de omgeving en de locatie ook de moeite waard zijn (en eerlijk gezegd: meestal is overal wel iets te ontdekken). Aan het eind zijn er de zonen en vooral manlief die de knoop doorhakken. De voorbije jaren bezocht we zo deze plekjes: Kisserup Strand (Holbaek, Denemarken), Casalpin Ferienlodges (Oostenrijk), Bosvilla Terspegelt (Nederland), Us Wente (Schiermonnikoog, Nederland), Middenmank (Glaisin, Duitsland), Roots (Ameland, Nederland), zum Stubaier Gletscher (Neustift, Oostenrijk) en de laatste plek Vulkaneifelhaus (Schutz, Duitsland).

Een oog voor mooie dingen

Deze manier van vakanties plannen zorgt er ook voor dat we dingen ontdekken die we anders nooit gezien zouden hebben. Het is ook altijd de bedoeling dat we iets van de lokale cultuur en natuur opsnuiven. Elke dag ondernemen we één activiteit, kort of lang. De rest van de dag? Ontspannen, lezen, een gezelschapspelletje of iets knutselen,… We gaan fietsen, wandelen, bezoeken een museum, … In Middenmank verbleven in het voormalige DDR. De Elbe vormde daar tot 1989 de grens tussen Oost- en West-Duitsland en hier en daar zijn er nog restanten te zien. Een ervaring die we, net als zoveel andere ervaringen, niet snel zullen vergeten. Dat is wat we onze kinderen willen meegeven: ervaringen, een open geest én een oog voor mooie dingen.

Plannen voor de toekomst

Ik beken, ik ben ook een planner, het nieuwe jaar is al bijna helemaal vol geboekt qua vakantie. Rond Pasen doen we -als Belgen- een Waddeneiland aan. Aangezien Nederland dan geen vakantie heeft, is het daar lekker rustig (ssst, niet verder zeggen). Ergens mei dit jaar vond ik Florizand op Terschelling (één van de Waddeneilanden dat we nog niet bezochten, we willen ze ooit alle vijf bezocht hebben). Even later was de boeking rond. In augustus beslisten we om volgende zomer richting Zweden te gaan. Even later vond ik eindelijk een huisje in Zweden dat me de moeite waard leek en werd de vakantie uitbreid met een tweede week in Noord-Jutland. En toen ik daarstraks op Am Flachsberg in onze Belgische Ardennen botste, wist ik meteen waar ons herfst tripje naartoe zou gaan. Ook voor onze weekend uitjes met de vrienden of familie probeer ik leuke plekjes te vinden. Niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk komt er altijd wel iets uit te bus.

Het is gewoon een feit: een verblijf in een mooi ingericht vakantiehuisje, dat doet gewoon nog meer van vakantie genieten!

Over Ilse

Mama van 3 zonen, vrouw van Filip. Woonachtig in Heist-op-den-Berg, België.
Gebeten door webdesign en gebruiksvriendelijkheid, aan het werk als informatiearchitect.
Altijd en overal op zoek naar effeweg eyecandy ofte mooie vakantiehuizen.

Op haar blog Vierenveertig schrijft ze over ditjes & datjes.